De Koreaanse vlag

De vlag van Zuid-Korea (Taegeukgi) heeft een wit veld met daarop een rood en blauw Yin-Yang-symbool in het centrum; er zijn verschillende zwarte trigrammen uit het oude I Ching (Boek van Veranderingen, genaamd “Yeok” in het Koreaans) in elke hoek van het witte gebied.

De symboliek op de vlag komt uit de oude taoïstische filosofie van Yin yang (uitgesproken als „Eum Yang“ in het Koreaans). De witte achtergrond symboliseert vrede. De rode en blauwe cirkel wordt Taeguk genoemd, de oorsprong van alle dingen in het heelal. Het blauw (Eum) vertegenwoordigt de negatieve aspecten van Taeguk. Het rood (Yang) beschrijft de positieve aspecten. Samen vertegenwoordigen zij een ononderbroken beweging binnen de oneindigheid.

 

De vier trigrammen in de vlag zijn:

 

|||     Kracht (geon in het Koreaans  = hemel)

|¦|     Straling (ri in het Koreaans = vuur, zon, en yang)

¦|¦     Kloof (gam in het Koreaans = water, maan, en yin)

¦¦¦     Veld (gon in het Koreaans = aarde)

In de Chinese filosofie zijn acht trigrammen verwant met de vijf elementen vuur, water, aarde, hout en metaal. Een analogie kan ook met de vier westerse klassieke elementen worden getrokken.

De vlag werd ontworpen in 1882 tijdens de regeerperiode van keizer Gojong van Korea door Bak Yeong-hyo, de Koreaanse ambassadeur in Japan. Gojong kondigde op 6 maart 1883 af dat de Taegeukgi de officiële vlag van Korea moest zijn.

 

De informatie is afkomstig van Wikipedia.

 

Onze visie en missie: iedereen heeft recht op zelfverdediging!