Wat is Taekwondo?

"Taekwondo" is Koreaans voor "de weg van voet en vuist". Het is vooral bekend van de vele (hoge) traptechnieken, ook al bestaan er verscheidene handtechnieken die er ook bij horen.

Taekwondo is een vorm van een ongewapend gevecht. Letterlijk vertaald betekent tae voet, kwon hand of vuist en do de manier of de weg. Taekwondo is dus het gebruik van de hand en de voet, met als doel zelfverdediging en het verbeteren van je persoonlijkheid. Het wordt dus ook vaak gezien als een verdedigingssport en niet als een vechtsport omdat er veel aandacht gaat naar zelfbeheersing en respect.

Voor de serieuze taekwondoka is het niet alleen het gebruik van de hand en de voet, maar een manier van denken, een manier van zelfdiscipline en ontwikkeling van zelfvertrouwen.

Door training ontwikkelt een student zelfvertrouwen, discipline, lichamelijke gezondheid, coördinatie en zelfverdediging. Taekwondo wordt gezien als een kunst van zelfverdediging, die gebruikt kan worden voor gerechtigheid en het verdedigen van de zwakkere. Het is een kunst die niet alleen is weggelegd voor sterke mensen, die door iedereen te beoefenen is.

Doelstellingen van het taekwondo

  • Techniektraining: standen, trappen, stoten en weringen (blokkeringen).
  • Stijlvormen (Poomsee): uitvoering van technieken, volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen).
  • Sparren (Kyorugi): vrij sparren, gearrangeerd sparren en het traditionele sparren.
  • Breektesten (Kyok-pa): het breken van planken en dergelijke, door middel van tevoren bepaalde taekwondotechnieken. Hierbij is vooral de snelheid van belang en niet zozeer de kracht.
  • Eenstapsparring (Hanbonk-Jireugie): aanval- en verdedigingstechnieken volgens een vastgestelde volgorde (vaste vormen).
  • Zelfverdediging (Ho shin sul): het nabootsen van de realiteit, waarbij ook geoefend wordt zich te bevrijden uit verwurgingen, armklemmen, omklemmingen, afweren van aanvallen met een mes, korte en lange stok e.d.

Een Olympische sport

olympischTaekwondo is een van de sporten die op het programma van de Olympische Spelen staat. De sport staat sinds 2000 op het programma van de Olympische Zomerspelen als medaillesport, daarvoor was het in 1988 en 1992 een demonstratiesport.

Op de Olympische Spelen van Sydney 2000, was het sparren (het vrije gevecht) voor het eerst een officiële discipline. Het competitiereglement voorzag 4 gewichtsklassen voor de heren, en 4 voor de dames. Laurence Rase was de eerste Belgische deelneemster die gekwalificeerd werd voor de Olympische Spelen van Athene 2004. In 2008 behaalde de Nederlander Dennis Bekkers de zestiende finales.

De informatie op deze pagina is afkomstig van Wikipedia.

Onze visie en missie: iedereen heeft recht op zelfverdediging!