Graduaties
Binnen taekwondo kunnen er verschillende leerling-graden behaald worden. Deze worden aangeduid met verschillende kleuren van gordels. De witte tot en met de rode banden noemt men kups in het koreaans. Iemand die start met taekwondo begint met een witte gordel (10e kup genaamd). Door middel van kupexamens kan men hogere graden behalen tot en met 1e kup. Na deze eerste kup heeft men de mogelijkheid een zwarte gordel (1e dan of poom) te behalen. Iemand die nog geen vijftien jaar is krijgt een poomgordel omdat die nog als onvolwassen beschouwd wordt. Indien die persoon vijftien jaar wordt, dient deze nog de toestemming te krijgen van zijn meester.
Betekenis van de kleuren
Witte band
Wit staat voor onschuld, onwetendheid, ongevaarlijk en kwetsbaarheid. Een witte-bander beheerst geen enkele techniek en weet weinig tot niets van taekwondo. Door het dragen van de witte band laat men zien dat men taekwondolessen volgt. De leerling is nog een zaadje dat moet worden geplant om tot bloei te kunnen komen.
Gele band
De basis is gelegd. Hij is nog niet gevaarlijk, maar kan zich wel verdedigen. Het zaadje begint wortels te krijgen.
Groene band
De taekwondoka wordt steeds gevaarlijker, maar is nog lang niet gevaarlijk genoeg om het kwade te kunnen weerstaan. Er gaan bladeren aan het plantje groeien.
Blauwe band
De kleur blauw betekent dat de plant de hoogte in begint te groeien. Hij is een gevaar voor velen, maar niet voor iedereen. De basis is wel voorgoed vastgelegd. Nu komt er verbetering, kracht, variatie en snelheid.
Rode band
De rode band staat voor gevaar. De taekwondoka is bijna klaar met zijn opleiding en beheert de technieken, maar moet voorzichtig zijn. De plant verandert in een boom met stam, takken en bladeren en moet daarvoor goede wortels hebben.
Zwarte band (1e dan of poom)
De zwarte band is het tegenovergestelde van wit, dus getraind, gevaarlijk, onkwetsbaar en met beheersing van de technieken. De boom is nu volledig ontwikkeld en laat zijn zaden op de grond vallen. Door hergeboorte gaat de boom verder met groeien. Je leert dat elk kind een nieuw begin met zich meebrengt en hierdoor kan taekwondo doorgegeven en verbeterd worden.
Daarna komen de dan-graden. In totaal zijn er nog 9 dan-graden. Vanaf de vierde dan mag iemand zichzelf sabeom nim of meester in de taekwondo noemen. Vanaf de achtste dan is men grootmeester in het taekwondo.
Het lijkt of er veel verschillende graduatiesystemen zijn. Eigenlijk zijn er maar 2 hoofdsystemen. Het kleuren-slippensysteem en het hele-bandensysteem. De onderliggende gedachte blijft hetzelfde. Elk afgenomen examen is een Kup examen. In totaal zijn er 10 kup gradaties, hierna gaat men over op Dannen (zwarte band).
Wanneer is de cirkel rond?
Om een echte grootmeester te worden, moet je na het behalen van je zwarte band doorgaan met het verbeteren van de technieken die je al beheerst. Grootmeesterschap is namelijk niet vanzelfsprekend. Het is een status die je moet kunnen waarmaken. Je moet dus blijven trainen om nieuwe technieken te ontwikkelen. De cirkel is daarom oneindig.